Piškotki

Ta spletna stran, kot mnoge druge uporablja za svoje delovanje in izboljševanje uporabniške izkušnje majhne datoteke imenovane piškotki.

Če uporabljate to spletno stran, soglašate z uporabo piškotkov v skladu s tem obvestilom. Če ne soglašate z uporabo piškotkov, jih onemogočite v skladu z navedenimi navodili.

Kaj je piškotek?

Piškotek (angl. cookie) je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave posameznikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih posamezniki uporabili pri dostopu.

Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, ali je posamzenik že obiskal to spletno mesto, pri naprednih aplikacijah pa se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve.

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje posamezniku prijaznih spletnih storitev. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani, pomagajo pri zbiranju statistik o posameznikih in obiskanosti spletnega mesta, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

Vrste piškotkov na spletni strani

Spletna stran organizacije uporablja naslednje piškotke:

Piškotek

Ime piškotka

Čas trajanja

Funkcija

https://e-drive.eksist.si/

csrftoken

Za čas seje

Sejni piškotek

 

Google Analytics

_gid

24 ur

Uporablja se za razlikovanje med uporabniki.

 

_ga

2 leti

Uporablja se za razlikovanje med uporabniki.

 

_utma

1 leto

Zabeleži obiskovalca

 

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja posameznik.

Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi izbrišete, navodila najdete na spletnih straneh posameznega brskalnika.

Piškotki socialnih omrežji

Različna družbena omrežja za svoje pravilno delovanje vtičnikov potrebujejo piškotke. Družbena omrežja, ki uporabljajo piškotke so: Facebook, Twitter, Linked-in, YouTube, Vimeo, … Največ podatkov o uporabnikih beležijo piškotki družbenih omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+, … in tako najbolj ogrožajo vašo zasebnost.

Na tej spletni strani piškotkov družbenih omrežji ne nalagamo avtomatsko. Piškotki se naložijo le ob izrecnem zahtevku obiskovalca s klikom na gumb posameznega družbenega omrežja. Nad piškotki, ki se naložijo ob kliku, upravljavci spletnega mesta nimamo vpliva. Nalaganju piškotkov se lahko izognete tako, da vtičnikov ne aktivirate.

Kako lahko piškotke v celoti izklopimo?

Spletni brskalniki v večini samodejno sprejmejo piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke tudi izklopimo. Nastavitve za posamezne brskalnike najde v posameznem brskalniku.

Ob izklopu piškotkov, spletna stran ne bo delovala optimalno in nekatere funkcionalnosti so lahko onemogočene. Brskalnik bo tudi po izklopu vseh piškotkov pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje spletne strani.

Več podatkov o zavrnitvi piškotkov lahko najdete tudi na spletni strani www.aboutcookies.org.

Dnevniški zapisi – Strežnik

V strežniške dnevniške zapise beležimo IP naslove dostopov, kot to počne vsak spletni strežnik.

Za beleženje IP naslova v dnevniške zapise imamo zakoniti interes zaradi zagotavljanja ustrezne stopnje varnosti spletnega strežnika in storitev, ki gostujejo na strežniku. (mnenje IP RS številka 0712-1/2018/96).

Varovanje podatkov in točnost podatkov

Podjetje skrbi za informacijsko varnost in varnost infrastrukture (prostorov in aplikativno sistemske programske opreme).

Naši informacijski sistemi so med drugim zaščiteni s protivirusnimi programi in požarnim zidom. Uvedli smo ustrezne organizacijsko tehnične varnostne ukrepe, namenjene varstvu vaših osebnih podatkov pred naključnim ali nezakonitim uničenjem, izgubo, spreminjanjem, nepooblaščenim razkrivanjem ali dostopom ter pred drugimi nezakonitimi in nepooblaščenimi oblikami obdelave. V primeru posredovanja posebnih vrst osebnih podatkov, jih posredujemo v šifrirani obliki in zaščitene z geslom.

Sami ste odgovorni, da nam svoje osebne podatke posredujete varno in da so posredovani podatki točni in verodostojni. Trudili se bomo, da bodo vaši osebni podatki, ki jih obdelujemo, točni in po potrebi ažurirani, občasno se lahko na vas obrnemo za potrditev točnosti vaših osebnih podatkov.

Piškotke je pripravilo podjetje dne 1. 4. 2021.